Berøringsterapi

© Betina Karin Lassen, ergoterapeut - specialist i demens og psykiatri

Berøringsterapi

 

Det er en metode, der er udviklet af pædagogen Gunilla Birkstad. Hun opdagede i 1984, hvor vigtigt hændernes varme og berøring er.
 Erfaringerne ledte frem til en metode for berøring til omsorg, rehabilitering,
 udvikling og uddannelse.
Siden er metoden blevet udviklet og har nu et helt bestemt berøringsystem. Den kaledes også for berøringsterapi eller berøringspædagogik.

Du har kunne uddanne dig til berøringspædagog eller taktil terapeut i Sverige siden 1990. Læs mere på www.beroring.se

 

Hvad er berøringsterapi?

Berøringsterapi er en bevidst struktureret berøring af hele din krop, som aktiverer hudens følesans og øger dannelsen af oxytocin (se mere herfor nedenunder). Under behandlingen vil der ofte blive anvendt olier i kontakten med huden for blandt andet at mindske modstanden.

 

Det defineres som en træning af psyken. En metode til at give dig øget velvære og forbedre dit helbred. Det kan også være en neuropsykologisk eller neurofysologisk behandlingsform.

 

Oxytocin

Berøring af din krop fremmer kroppens dannelse af oxytocin. Dannelsen af oxytocin gør dig mere sociale, afspændte, døsige, reducere smerteoplevelse, fremmer indlæringen, regulere blodtrykket, sænker pulsen, beroliger, regulere appetitten, fremmer sårheling, angstdæmpende, styrker immunforsvaret, stimulere mælkeproduktionen, regulere varmen i kroppen, bedre optagelse af næringsstoffer og forbedre relationer menneskerne imellem.

 

Behovet for berøring øges

Mange mennesker føler, at deres følesans er understimuleret, hvilket medfører forskellige former for reaktioner. Det kan skyldes, at da vi lå inden i vores mors mave havde megen kropslig berøring først fra fostervandet, siden når vi blandt andet blev smurt ind i diverse cremer med mere. Efterhånden som vi er blevet ældre får vi mindre berøring. Hvis du er single, har berøringsangst, er syge, har skader eller på anden vis et nedsat funktionsniveau få vi ofte mindre berøring end normalt. Det resulter i at vores sanseapparat og især følesansen bliver understimuleret. 
Berøringsterapi er en behandlingsform, der tilpasses barnet eller den voksne med for eksempel nedsat bevægelse, stress, autisme, psykisksygdom, alderdom, hjerneskade, ADHD eller hvis du på anden vis oplever nedsat berøring.

 

Berøringsterapi anvendes især til at:

 

 • Øge kropsopfattelsen
 • Skabe binding mellem forældre, barn eller partner
 • Forbedre mave- og tarmfunktionen
 • Øge immunforsvaret
 • Lindre smerte
 • Skaber ro

 

Berøringsterapi anvende i Sverige i blandt andet børnehaver, specialskoler, dagcentre, fritidshjem, genoptræning, rehabilitering, sygehuse, hospice og på smerteklinikker.

 

I Danmark er berøringsterapi ikke så kendt endnu, men anvendes blandt andet på demensplejehjem og gerontopsykiatriske afsnit.

 

Er for alle

Berøringsterapi er en behandlingsform for alle, som ønsker afkobling og en øget livskvalitet, glæde og lykke. Det er aldrig for sent at begynde !

 

Effekterne af berøring

Både svensk og udenlandsk forskning af professor i fysiologi Kerstin Uvnäs-Morg, Karolinske Institut og Dr. Maria Hernandes-Reif, Touch Research Institut, Florida, USA, samt erfaringer i Sverige af berøring i plejen og om sorgen har vist at berøring blandt andet leder frem til :

 

 • Afspænding og ro
 • Smertelindring
 • Øget nysgerrighed
 • Vægtregulering
 • Forbedre kommunikationen
 • Øger immunforsvaret
 • Forbedre mave- og tarmfunktionen
 • Forbedret livskvalitet

 

Hvad der bliver sagt efter behandlingen

Louise på 56 år

"Det her er det eneste sted, hvor jeg kan slappe helt af og alle mine bekymringer forsvinder for en kort stund".

 

Søren på 33 år

" WOW...Det var ubeskriveligt. Det at blive berørt uden at skulle rører igen. Det var bare fantastisk".

 

Cecilie på 26 år

"Jeg vil bare have mere, mere, mere...".

 

Henrik på 70 år

" Jeg har ingen smerter i min ryg, når jeg ligger her. De er der ellers hele tiden fra jeg vågner, til jeg går i seng."