Sanseintegration

© Betina Karin Lassen, ergoterapeut - specialist i demens og psykiatri

Sanseintegration

 

Vigtigt at den fungere optimal for din trivsel

 

Du står i køkkenet og steger frikadeller på en stor stegepande. Emhætten støjer mens frikadellerne sprutter på stegepanden, kartoflerne koger let på blusset ved siden af og vaskemaskinen kører endnu en hvidvask. Du holder om stegepandens metalhåndtage, mens du vender en frikadelle med en gaffel. Dine børn kommer løbende igennem køkkenet med hunden løbende i hælende. De skændes om, hvem der ejer den røde bold, som hunden har bidt i stykker. Din mand sidder inde i stuen og ser fjernsyn om endnu et overfald i nattelivet. 
Du er i stand til at bevare fokus på det du laver, adskille de forskellige lyde og koncentrer dig om dem, som er vigtige i forhold til at du står og laver mad. Generelt har du en god sanseintegration....

En neurologisk proces Sanseintegration er en neurologisk proces, der samordner sanseimpulser fra din krop og omgivelserne. Din krop bruger informationen til at give en meningsfuld og brugbar reaktion både motorisk, perceptuelt, indlæringsmæssigt eller adfærdsmæssigt overfor stimuli (Bundy, Lane & Murray 2002 s.11). Den sansemæssige information, som hjernen har modtaget skal sorterers, fremmes eller hæmmes, sammenholdes og samordnes på en fleksibel og konstant forandrende måde.
Sagt på en forenklet måde kan det siges, at det er hjernens evne til at samordne sanseimpulserne og bruge dem på bedst mulige måde.

 

Ofte forveksles sanseintegrations med sanseunderholdning eller med sansestimuli.

 

Problemer med sanseintegration er kun behandlingskrævende, hvis det påvirker din livskvalitet, da vi alle har nogle områder, hvor sanserne reagere uhensigtsmæssigt. Ved behov for behandling kontakt venligst en med specialuddannelse.

 

Sanseunderholdning er sansebombardering

Når du for eksempel er i Tivoli modtager dine sanse på en gang mange uorganiserede og ukontrollerbare stimuli (Gammeltoft 2009 s.15).
Det virker for nogle opløftende og livgivende, hvorimod andre vil reagere med at blive meget trætte. Hvis du bliver træt kan det skyldes, at sanserne er blevet overstimuleret. Din krop siger, at den har brug for hvile for at kunne restituere sig, altså komme sig.
Mennesker med hjerneskade har ofte svært ved at sortere i sanseindtryk, det kan medføre at de nemt udtrættes ved ting, som andre tager for lette og ikke udtrættende for eksempel at spise eller tegne. De er ikke i stand til at frasortere, at ham der sidder ved siden af rykker lidt på stolen, opvaskemaskinen, køleskabet og ovnen der summer i køkkenet, naboen der slår græs, at hende der sidder overfor sidder og leger med maden og så videre. Det hele kommer direkte ind i hjernen uden filter. Derved bliver hjernen udtrættet, da det er meget anstrengende at holde styr på alt det på en gang samtidig med, at man skal lave noget andet.
Det normale er, at du er i stand til at sortere i dine sanseindtrykkene og derved ikke bliver forvirret, træt eller på anden vis overstimuleret hele tiden. Du kan for eksempel sidde og læse avisen samtidig med at radioen og opvaskemaskinen kører, samt der bliver slået græs udenfor med mere. Du vil være i stand til at sortere sanseindtrykkene, så du kan hører, hvad de siger i radioen, og de andre lyde vil kun være meget svage og ikke forstyrrende.

 

Sansestimulation er for alle

Sansestimulation er det der blandt andet gøres ved for tidlig fødte børn, hvor de for eksempel holdes tæt ind til kroppen, så de får kropsvarmen og stimulering af følesansen. Derved mindskes, at de bliver sensorisk depriveret, fordi de ikke får den mængde af stimuli, de har brug for. Hvis de ikke får sansestimulation vil deres udvikling gå i stå eller udvikles på en uhensigtsmæssig måde, således at deres livskvalitet vil forringes (Gammeltoft 2009 s.15). Der er nogen, der mener, at denne form for stimuli er sanseintegration, da det træner følesansen, balancesansen og muskel-ledsansen med mere.
Sansestimulation kan bedre beskrives og mere sikkert, som den form for stimuli, der også kan anvendes til personer, som man ikke forventer nogen fremgang med for eksempel demente. Denne form for stimulering kan anvendes af forskellige faggrupper.

 

Sanseintegration er vigtigt

 

Det skyldes det er vigtigt for, at du kan gøre de ting i daglig dagen, som der er behov for fx at kunne tage tøj på eller være sammen med andre mennesker. Læs mere under problemer med sanserne...

 

Dårlig sanseintegration er, når du har svært ved at samordne de sanseindtryk hjernen modtager. Det betyder ofte, at personen har problemer med at styre sin adfærd, hvilket kan medfører dårlig social tilpasning. Dårlig sanseintegration bliver ofte forvekslet med andre ting for eksempel ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), hyperaktivitet eller uopdragen. Du skal dog være opmærksom på, at det først er et sanseintegrations problem, når det påvirker din livskvalitet eller dit barns udvikling.