De andre sanser

Emilie er en dejlig lyshåret 5årig pige. Hun lever helst af kartoffelmos, havregrød og anden hakket og blød kost, da al anden mad er ulækkert, kradser og får hende til at brække sig eller spytte det ud. Ved sanseintegrationsbehandling af især følesansen kom hun til at spise normalt igen.

 

For at gøre det nemmere har jeg i dette afsnit valgt at samle synssansen, høresansen, smagssansen og lugtesansen under betegnelsen: de andre sanser.

 

Sjældent alene

Det ses sjældent at problemer, der er knyttet til en af de andre sanser forekommer alene. Problemer med de andre sanser skyldes ofte en kombination af problemer med forskellige sanser. Derfor er det svært at sige, hvilke af problemerne der kom først. De kan være diskriminerende, hvilket betyder, at man har svært ved at skelne, opfatte stimuli eller modulerer, som betyder at du over-, underreagerer eller ændre reaktionsmåde i forhold til det givne stimuli, hvorved den bliver unaturlig og ude af proportion i forhold til sansestimuli.

 

Alle har sanseproblemer, de er først behandlingskrævende, når de påvirker at du ikke kan gøre de ting du skal eller gerne vil. Ligeledes skal det ikke skyldes hjerneskade eller lign. Nogle problemer kan også opstå på grund af hallucinationer.

De andre sanser

Problemer med smagssansen

Kan for eksempel give sig til udtryk ved, at det du spiser smager grimt af metal. Du kan også helt miste eller misfortolke smage, hvilket dog også kan skyldes medicin eller andet. Det kan også være at forstyrrelserne er knyttet til den følesansen, og at du derfor reagerer på teksturen af maden eller væsken. Det er ikke fordi, at du ikke kan lide maden, men du kan ikke lide følelsen i munden. Det kan vise sig ved, at du smider en bestemt type mad ud af munden som for eksempel blød mad eller ferskenskind.

Problemer med synssansen

Er ofte knyttet til muskel-ledsansen og balancesansen. Du kan have svært ved at følge en genstand med øjnene, da øjets muskulatur ikke har lært det. Problemer med synssansen kan også skyldes, at du ofte bruger briller eller har en mindre hjerneskade, fx en der gør, at man ikke kan bruge sine tapper og stave.

 

Visuel perception

Er evnen til for eksempel at kunne se dybden på et trappe trin eller hvor langt der er hen til æblet på bordet og at det ikke står lige foran dig. 
Problemer med visuelle perception viser sig ved at du kan have svært ved at se, hvad ting forestille fordi du har problemer med at skelne (diskriminerer) eller ikke kan se dybde.

Problemer med lugtesansen

Er ofte knyttet til følesansen, hvor du for eksempel kan have problemer med nogle lugte, som du ikke kan lide, fordi de for eksempel virker angstprovokerende, hvilket giver sig til udtryk ved en form for sensorisk skyhed.

 

Problemer med hørersansen

Er ofte forbundet med problemer i balance- og muskel-ledsansen, hvor hjernen modulerer eller har svært ved at diskriminerer overfor lydbølgerne. Det kan vise sig ved, at lyden af gardinet der blafre i vinden er så smertende, at du er nødt til at fjerne gardinet for at lyden ikke kommer igen. Denne reaktion vil for mange virke som en overreaktion, men for dig, der har problemer med at modulerer sanseindtrykkene vil reaktionen være naturlig.
Har du problemer med at hører har man ofte også problemer med balancen, da det er den samme hjernenerve der videregiver informationen.

© Betina Karin Lassen, ergoterapeut - specialist i demens og psykiatri