Lugtesansen

© Betina Karin Lassen, ergoterapeut - specialist i demens og psykiatri

Spejl af dit sansesystem

Dine reaktioner overfor lugtesans påvirkninger fortæller, om du bliver generet af det eller du kan lide det. Det kan også være at dette er forskelligt afhængigt af situationen.

 

Kan lide lugte kan vise sig ved:

 • Prøver forskellige former for parfumer
 • Kan lide at gå med parfume eller hvis andre har parfume på
 • Bruger lugte til at afgøre, hvordan den mad du laver bliver
 • Bruger duftlys i dit hjem
 • Bruger wunderbaum i din bil

 

Generes af lugte kan vise sig ved:

 • Forlader en butik eller går til en anden del af den, fordi der lugter kraftigt af fx parfume eller fisk
 • Lægger mærke til lugte, som andre siger de ikke lægger mærke til
 • Kan beskrive en lugt meget detaljeret
 • Du kan læse mere om typiske problemer her.

Lugtesansen

 

Du læner dig hen over den hvide tallerken med den dejlige karry ret. Du dufter til maden (lugtesansen). Duften af karry og hvidløg (lugtesansen) damper op i din næse. Du tager der blank polerede bestik op i hånden og kan mærke, at den har et godt solidt greb. Gaflen stikker du ned i kødet og tager med kniven og kommer ris op på gaflen bag ved kødet. Du læner dig ind over tallerknen, mens du fører gaflen op til munden. Du åbner munden og fører maden ind, hvorefter du tager med læberne om gaflen og sørger for at tage al maden af. Til at starte med smager det sødt og lidt stærkt (smagssansen). Du begynder at tygge på maden, hvorved at lugtene fra maden bliver ført op til næsen (lugtesansen). Du kan smage, at det er melon, der gør det sødt. Du tager en bid af kødet, som til at starte med er lidt salt (smagssansen), men efterhånden som du tygger på maden kan du smage, at det også er lidt stærkt (omanismagssansen), bittert, surt og faktisk smager af kylling med ingefær, citron og kanel (kombination af lugtesansen og smagssansen).

Den dygtige lugtesans

 

Mennesket har en meget dygtig lugtesans, som kan adskille cirka 40.000 forskellige lugte. Lugtesansen kan spore råddent kød, selv ved en meget lille koncentration på under et nanogram. Det kan skyldes, at det er meget vigtigt for vores overlevelse ikke at indtage fordærvet kød.
Lugtesansen kaldes også for den olfaktoriske sans, hvilket betyder noget der vedrører lugtesansen.

 

Udvikling

Når vi fødes er lugtesansen meget dygtig til at adskille forskellige lugte, men med alderen bliver den slidt af byos, cigaretrøg, fabriksos mm. Det betyder altså at evnen til at lugte bliver dårligere med alderen. Det kan forklarer hvorfor ældre mennesker tit synes, at deres mad ikke smager af noget, eller at de ikke kan lugte at maden brænder på. Der er også nogen, som ikke er i stand til at lugte, at de lugter af sved, hvilket også kan skyldes at de har vænnet sig til lugten.

Det er ligeledes sådan, at nogle forskere mener, at en fejl (dysfunktion) i lugtesansen kan give nogle former for psykotiske oplevelser.

Hvad kan lugtesansen?

Vores lugtesans kan registrerer følgende 3 ting:

 

 1. Lugte er luftbårne partikler, der påvirker lugteorganet og dermed lugtesansen.
 2. Dufte er en behagelig lugt.
 3. Smage er når madvare eller drikkevare kommer i berøring med sanseorganerne i munden og i næsen.

Smager med lugtesansen

Du undres nok over, hvordan vi smager med lugtesansen ?! Forskerne mener, det er fordi, at når du tygger føres lugtene fra maden eller det du drikker op gennem svælget til næsen

 

Smage og luftes veje

Når du tygger på for eksempel en lakrids, så føres lugtene (kemiske molekyler) fra lakridsen op øverst i næsen til nogle sanseceller. Her bliver lugtene opløst i en slimhinde, hvorefter at der sendes information via sansecellerne til lugtekolben. I lugtekolben samles impulserne og sender den samlede information videre via lugtenerven til hjernen. Hvilket er næsten samme vej, som lugtene vi får gennem næsen går for at komme til hjernen. Der er kun den forskel, at lugtene kommer gennem næsen og ikke svælget.

Hurtig opvågning

Hvis du gerne vil have en hurtig øgning af din vågenhedstilstand (arousal), er det et kendt sag, at du kan stimuler din lugtesans. Det er derfor er du for eksempel vågner, når du dufter til frisklavet kaffe, spiser mintpastiller eller spearmint tyggegummi 
Årsagen til dette er at lugtimpulserne er de eneste sanseindtryk, der går direkte til store hjernen og ikke først behøver at blive vurderet i lille hjernen. Det kan også siges på en anden måde, at de sensoriske impulser ikke skal via thalamus på vej til cortex.