Hjernen

© Betina Karin Lassen, ergoterapeut - specialist i demens og psykiatri

Din hjernes opbygning

 

Vores hjernen består af 125milliarder hjerneceller og vejer cirka 1,4kg. Når vi fødes vejer den cirka 300-400gram og indeholder alle elementerne af en voksen hjerne. I løbet af barndommen og puberteten øges dens vægt. Den udvikler sig og ændres hele livet igennem, selv efter den er fuldt udvokset.

 

Hjernehalvdele

Vores hjerne består af en venstre og en højre hjernehalvdele kaldt hemisphære. De består af 20-25 milliarder hjerneceller. Hver hjernehalvdel består af en pandelap (frontallap), tindingelap (temporallap), nakkelap (occipitallap), isselap (paritallap), som er placeret i storehjernen, kaldt cerebrum (se

illustrationen til højre). Under storehjernen er lillehjernen, kaldt cerebellum. Den består af cirka 100 milliarder nerveceller. Hjerne består også af blandt andet af hjernestammen, der indeholder pons, formatio reticularis, medulla oblongate samt mesencephalon (se illustrationen til højre).

 

Andre vigtige områder som er hver at nævne i forhold til forståelse af sanseintegration er diencephalon (som blandt andet består af thalamus og hypothalamus), hypofysen og det limbiske system.

LÆS OM HJERNENSFUNKTION